Četvrtak, 06 Svibanj 2021
 
U petak, 14.5.2021. u sklopu Festivala znanosti, Ana Popović, pred., održat će kratko popularnoznanstveno predavanje na temu Glazba: kultura, znanost i umjetnost. Pridružite se na poveznici:
 
 
Meeting ID: 863 2302 6172
Passcode: a4Tgqb
Četvrtak, 29 Travanj 2021

Online predavanje za znanstvenike i studente FOOZOS-a

Kada: 19. svibnja 2021. od 18 do 19 sati

Link: https://us06web.zoom.us/j/5056742211?pwd=eWVlK3RLM2JUaDRlZjNOU2RIU010UT09

Pozivamo sve zainteresirane da sudjeluju na online predavanju na kojemu će predstavnice Veleposlanstva SAD-a, Vanja Ratković i Nina Vranešević Marinić, predstaviti natječaje za prijavu na prestižni Fulbright Program 2022./23.

Fulbright program stipendiranja provodi Veleposlanstvo SAD-a u partnerstvu s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Agencijom za mobilnost i programe EU.

Natječaji su otvoreni do 2. srpnja 2021., a  informacije i obrazac za prijavu možete pronaći na sljedećim linkovima:

Fulbright Foreign Student Program (Pre-Doctoral): https://bit.ly/3b7CmgG

Fulbright Visiting Scholar Program (Post-Doctoral): https://bit.ly/304qqpL

Ponedjeljak, 26 Travanj 2021
U prošlih godinu dana znanstvenici i znanstvene teme su bili prisutniji u medijima nego svih dosadašnjih godina Festivala znanosti. Javnost je u cijelom svijetu postala svjesnija no ikad područja njihova rada, istraživanja u laboratorijima daleko od očiju javnosti i činjenice da samo znanost može dati relevantne prognoze i dovesti do otkrića i rješenja problema. Znanstvenici nisu čarobnjaci i vidovnjaci, a upravo je i cilj Festivala znanosti svih ovih dosadašnjih godina isti - demistifikacija znanosti, da djeci i političkim čimbenicima približimo znanost i da im pomognemo shvatiti koliko je znanost važna i sveprisutna u današnjem društvu te ljudskim životima.
 
Naša ovogodišnja tema je Kultura znanosti. Što je kultura i gradimo li kulturu znanosti?
Etimološki riječ kultura dolazi od latinske riječi colere koja znači nastanjivati, uzgajati, štititi, poštovati. Nastanjuje li znanost naše načine mišljenja, poštujemo li znanstvena otkrića, razumijemo li značaj istraživanja za svakodnevni život i njegovu kvalitetu, slijedimo li upute znanstvenika i stručnjaka, kako se borimo za vrednovanje znanosti i koliko smo uspješni u tome? Tko utječe na naša mišljenja, stavove, predrasude u doba kada je informacija dostupna svima ‐ ali ne i svijest o njezinom porijeklu, istinitosti i kvaliteti. Upravo kroz ovogodišnju temu „Kultura znanosti“ na razuman način nastojimo komunicirati kulturu znanosti u dijalogu između znanstvenika i javnosti s ciljem održavanja međusobnog razumijevanja i povjerenja.
 
 
Ponedjeljak, 26 Travanj 2021

U okviru izbornoga kolegija Jezik i identitet u odgoju i obrazovanju sveučilišnoga poslijediplomskoga doktorskog studija Obrazovne znanosti i perspektive obrazovanja, a u okviru projekta Lingvistička istraživanja hrvatskih narodnih govora u Vojvodini s naglaskom na mjesta u kojima se govori slavonskim dijalektom, održan je Okrugli stol pod nazivom Jezik i identitet. Svoja promišljanja o odnosu jezika i identiteta izložili su predstavnici Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Republici Srbiji Tomislav Žigmanov, predsjednik Zavoda i predstavnik Hrvata u Vojvodini te Katarina Čeliković, profesorica i stručna suradnica za projekte i kulturu. Kolega Žigmanov i kolegica Čeliković govorili su o hrvatskome jezičnom identitetu u Vojvodini kroz povijesni pregled te posebno ukazali na probleme koji su aktualizirani glede mogućnosti uvođenja bunjevačkoga jezika kao jednoga od triju službenih jezika u Subotici. O jezičnome identitetu u kontekstu bosanskohercegovačkih prilika govorile su kolegice sa Sveučilišta u Tuzli izv. prof. dr. sc. Nihada Delibegović Džanić i prof. dr. sc. Amira Turbić Hadžagić. Kolegica Delibegović Džanić govorila je o modifikacijama idioma, a kolegica Turbić Hadžagić o suvremenim jezičnim identitetima.

Srijeda, 21 Travanj 2021

Centar za karijerni razvoj studenata Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti poziva studente na predavanje apsolventice Helene Barić. Predavanje pod nazivom Svijet je daleko nevjerojatniji od snova održat će se 27.4.2021. u 10 sati u virtualnoj učionici 1.g.UČ.

Ponedjeljak, 19 Travanj 2021

U utorak, 13. 4. 2021. potpisana je suradnja između Centra za autizam Osijek i Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti. Suradnju ispred Centra za autizam Osijek je potpisao ravnatelj Vladimir Bjelobrk, a ispred Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti dekan prof. dr. sc. Damir Matanović. Činu potpisivanja su nazočile prodekanica za nastavu izv. prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar i nastavnica doc. dr. sc. Ksenija Romstein. Tom su prilikom Centru za autizam Osijek uručena izdanja Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, kao podrška stručnome usavršavanju zaposlenika Centra za autizam te su načinjeni prvi dogovori oko daljnje suradnje u koju će se uključiti studenti i zaposlenici Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti.

Ponedjeljak, 19 Travanj 2021

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u okviru projekta Osnaživanje učitelja i odgojitelja hrvatske nacionalnosti u Republici Mađarskoj poučavanju struke na hrvatskome standardnome jeziku provodi Proljetnu edukativnu akademiju u razdoblju od 24. travnja do 15. svibnja 2021. Predavači su vrsni praktičari i metodičari Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti koji će svojim znanjem doprinijeti očuvanju hrvatskoga jezičnoga identiteta među nasljednim govornicima hrvatskoga jezika. Predavanjima će prisustvovati studenti Visoke učiteljske škole Eötvös József Főiskola iz Baje, kao i odgojitelji i učitelji iz cijele Republike Mađarske koji poučavaju na hrvatskome jeziku.  Projekt se provodi u suradnji i partnerstvu s visokom učiteljskom školom Eötvös József Főiskola iz Baje, a financiran je uz pomoć Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Voditelji projekta su prof. dr. sc. Damir Matanović i izv. prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar, a suorganizaciju je odradila Mirjam Sibalin, asistentica iz partnerske Visoke učiteljske škole Eötvös József Főiskola iz Baje. Program Proljetne edukativne akademije nalazi se na plakatu koji se privitak ovoj obavijesti.

Petak, 16 Travanj 2021

Predavanje Olega Mandića „Posljednjeg dječaka iz Auschwitza“ s gostima, njegovom ekselencijom Ilanom Mora veleposlanikom Države Izrael u Republici Hrvatskoj i Cameronom Millardom, Political Officer u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj,  u sklopu kolegija Bioetika

U okviru kolegija Bioetika i teme edukacije o holokaustu, najavljujemo Zoom gostovanje Olega Mandića „Posljednjeg dječaka iz Auschwitza“, koji će sa studentima razgovarati o svom iskustvu boravka u koncentracijskom logoru Auschwitz. Predavanje će se održati u srijedu 21.4. u 15:30 sati.
 
Predavanju će nazočiti i gosti iz dvaju Veleposlanstava u Republici Hrvatskoj.
 
Njegova ekselencija Ilan Mor, veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj, u uvodnom će dijelu upoznati studente s potrebom edukacije o holokaustu i ostalim genocidima, kako se takvo zlo ne bi više nikada ponovilo.  
 
Cameron Millard, Political Officer u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj izrazit će podršku poučavanju o holokaustu, posebno na sveučilišnoj razini.
 
Budući da je bioetika etika života, edukacija o holokaustu kao ultimativnom zlu i negaciji života potrebna je svima, a posebno budućim profesorima, odgojiteljima i učiteljima koji će odgajati buduće naraštaje. Najvažniji element edukacije su svjedočanstva preživjelih, a takvo jedno svjedočanstvo naši studenti imaju prilike čuti na ovom predavanju.