Četvrtak, 24 Studeni 2022
Centar za istraživanje nematerijalne kulturne baštine Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku proveo je lingvistička istraživanja slavonskoga dijalekta na dvama punktovima Republike Srbije, u Bačkom Bregu i Sonti.
Istraživanja je provela dekanica Fakulteta prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar u okviru projekta Očuvanje jezičnoga i kulturološkoga identiteta Šokaca na tromeđi Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, projekt financira Zaklada Adris i provodi se od 1. 1. 2022. do 30. 5. 2023.
 
U Bačkom Bregu prikupljena je potrebna jezična građa, ali je dogovorena i daljnja suradnja s predsjednikom HKPD-a Silvije Strahimir Kranjčević Miloradom Stojnićem.
 
U okviru terenskih lingvističkih snimanja i dokumentiranja jezične građe dogovorena je i suradnja s Hrvatima (Šokcima) iz Sonte. U realizaciji suradnje između Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti i njihove zajednice kroz realizaciju stručnih predavanja i edukacija u koja će biti uključeni i studenti i nastavnici Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti iz Osijeka kako bi se ojačala suradnja s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, posebice s Hrvatima u Vojvodini, Republika Srbija.
 
Posebnu zahvalu upućujemo gospođi Mariji Šeremešić, umirovljenoj učiteljici koja se stavila na raspolaganje koordinirajući i organizirajući izvorne govornike sa svrhom dokumentiranja jezične građe.

 

 
 
Petak, 10 Lipanj 2022

U okviru ERASMUS+ programa (profesionalni trening), od 29. svibnja do 4. lipnja 2022. godine izv. prof. dr. sc. Snježana Dubovicki posjetila je Filozofski fakultet sv. Ćirila i Metoda u Skoplju Sjeverna Makedonija. Svrha posjete je bilo stručno usavršavanje iz područja pedagogije. Tijekom boravka održani su radni sastanci s dekanom prof. dr. sc. Ratkom Duev, prodekanicom za znanost i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Majom Gerovskom Mitev te s prodekanom za nastavu prof. dr. sc. Oliverom Bakrevski koji su predstavili ustrojstvo Fakulteta, studijske programe, projekte, časopise i konferencije koje Fakultet ima.

U suradnji s voditeljicom Instituta za pedagogiju, prof. dr. sc. Elizabetom Tomevskom Ilievskom, proširena je suradnja i s drugim kolegicama i kolegama s Instituta za pedagogiju. Sudjelovalo se i u aktivnostima u sklopu projekta UNICEF koji se tih dana realizirao na Fakultetu. Završni sastanak održan je s kolegicom iz Instituta za pedagogiju, voditeljicom Regionalnog andragoškog centra, izv. prof. dr. sc. Elenom Rizovom te s kolegama s Instituta za povijest umjetnosti i arheologije. 

Četvrtak, 19 Svibanj 2022

 

Sveučilište u Osijeku je od 9. do 13. svibnja 2022. godine organiziralo 2. Tjedan karijera s ciljem razvoja karijere naših studenata, ali i njihovog povezivanja s poslovnim sektorom. Tjedan je obuhvatio niz aktivnosti, radionica, okruglih stolova, tribina, predavanja namijenjenih studentima i speed dating, u suorganizaciji svih znanstveno-nastavnih i umjetničko-nastavne sastavnice našeg Sveučilišta.

Centar za karijerni razvoj studenata FOOZOS organizirao je šesnaest interaktivnih predavanja te susrete naših studenata s poslodavcima u okviru speed datinga. Većina  voditelja aktivnosti bili su naši alumniji s bogatim iskustvom u različitim sektorima. Program FOOZOS-a u okviru Tjedna karijera možete pogledati OVDJE.

 

 

Petak, 13 Svibanj 2022

 

Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. Glavna tema ovogodišnjeg festivala, koji se održao od 2. do 7. svibnja 2022., je Život.

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti uključio se u ovogodišnju manifestaciju sa sljedećim programom: FESTIVAL ZNANOSTI 2022.

 

Utorak, 03 Svibanj 2022

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti objavio je Natječaj za najbolji rad srednjoškolaca. Cilj natječaja je promocija interdisciplinarnosti i kreativnosti, a natječaj je otvoren do 10. lipnja 2022. godine. Pozivamo srednjoškolce Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije da se prijave na natječaj jer najbolja tri rada očekuju novčane nagrade.

Petak, 29 Travanj 2022

Jedanaesta po redu nacionalna manifestacija – Noć knjige i ove je godine obilježena na FOOZOS-u i to na dvije lokacije. U Donjem gradu i na KIFOS-u koji je bio domaćin te je povezao Filozofski fakultet Osijek, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Graditeljsko-geodetsku školu Osijek, Regionalni centar kompetentnosti, Ugostiteljsko-turističku školu Osijek i sve nazočne uveo u performans-priče o hrvatskom baštinskom pismu glagoljici. Naši dragi studenti su čitali ulomke iz romana Az Jasne Horvat. Slušaj, kušaj, piši bile su radionice i predavanja gdje se rado, veselo i spontano raspravljalo i propitivao prostor slobode glagoljičnoga pisma i kulturnoidentitetskog simbola u 21. stoljeću.