Ponedjeljak, 28 Studeni 2022

Odsjek za pedagogiju, povijest i filozofiju je u suradnji s Poslijediplomskim specijalističkim studijem Vođenje i upravljanje odgojno-obrazovnim ustanovama organizirao je 24. studenog 2022. godine na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti predstavljanje znanstvene monografije Povijesni pregled vođenja i upravljanja u hrvatskom školstvu i školama koju su napisali izv. prof. dr. sc. Emerik Munjiza i izv. prof. dr. sc. Snježana Dubovicki. O znanstvenoj monografiji je govorila dekanica prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar te jedan od recenzenata izv. prof. dr. sc. Mirko Lukaš s Odsjeka za pedagogiju, Filizofskog fakulteta u Osijeku.

Znanstvena monografija prva je u Hrvatskoj koja ne sveobuhvatan, sustavan i pregledan način obuhvaća problematiku upravljanja i vođenja u hrvatskome školstvu, od utemeljenja državnog javnog školstva u Hrvatskoj do današnjih dana. S obzirom na različita povijesna razdoblja, koristili su se različiti termini: upravljanje, rukovođenje i nadzor. Ako utemeljenje državnog javnog školstva vežemo uz Opći školski red iz 1774. godine, tada se radi o razdoblju od gotovo dva i pol stoljeća (246 godina).

Možemo istaknuti još jednu važnost kojoj je doprinijelo izdavanje ove znanstvene monografije, a to je ulaganje kontinuiranoga napora u dodatno osposobljavanje i obrazovanje ravnatelja i osoba na čelu odgojno-obrazovnih ustanova zbog kojih je i pokrenut naš poslijediplomski specijalistički studij Vođenje i upravljanje odgojno-obrazovnim ustanovama. Monografija će zasigurno pridonijeti boljoj razumljivosti pojmova s kojima se ravnatelji svakodnevno susreću, a sada će to imati priliku vidjeti i kroz prizmu povijesnoga pristupa.

Četvrtak, 10 Studeni 2022
pozivamo Vas na predstavljanje znanstvene monografije
 
Emerika Munjize
i
Snježane Dubovicki
 

POVIJESNI PREGLED VOĐENJA I UPRAVLJANJA U HRVATSKOM ŠKOLSTVU I ŠKOLAMA

 

četvrtak, 24. studenoga 2022. u 13 sati

 
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, svečana dvorana, I. kat,  
Osijek, Cara Hadrijana 10, Sveučilišni kampus
 
O znanstvenoj monografiji će govoriti
 
izv. prof. dr. sc. Mirko Lukaš
prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar
i autori
izv. prof. dr. sc. Emerik Munjiza i izv. prof. dr. sc. Snježana Dubovicki
 
Radujemo se Vašem dolasku.