Ponedjeljak, 15 Studeni 2021

U subotu, 6. studenog 2021. godine održana je putem platforme Zoom znanstvena konferencija s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom Obrazovanje u osnovnoj školi u vrijeme pandemije u organizaciji Pedagoškog fakulteta u Somboru (Univerzitet u Novom Sadu, Srbija), Instituta za pedagoška istraživanja (Beograd, Srbija) te Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatska).

Konferencija je bila organizirana kao niz predavanja po pozivu i imala je za cilj prikaz i usporedbu iskustava u vezi s nastavom na daljinu tijekom pandemije Covid-19 u različitim zemljama. Svoj dobrinos ovoj temi dalo je 24 znanstvenika iz četiriju zemalja: Srbije, Hrvatske, Slovačke te Bosne i Hercegovine.  Zaključci plodnosne rasprave upućivali su na brojne sličnosti u odgovorima obrazovne politike na organizacijske izazove te nastojanja praktičara i znanstvenika da doprinesu kvaliteti ostvarivanja dječjeg prava na obrazovanje usmjeravajući se na mogućnosti, a ne na ograničenja tijekom pandemije. 

Utorak, 02 Studeni 2021
Nakon jednogodišnje stanke uzrokovane pandemijom virusa COVID-19 s velikom radošću najavljujemo, sad već tradicionalne, Osječke dane bioetike, koji će se održati 8. i 9. studenog 2021. u prostorima Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. 
 
Središnje mjesto u okviru 4. Osječkih dana bioetike imat će međunarodna konferencija o temi „Bioetika, umjetnost i kultura“. Umjetnost i umjetničko izražavanje prisutni su u čovjekovu životu još od najranijih trenutaka ljudske spoznaje uopće. Njezino postojanje unosi veliku dozu kreativnosti, šarolikosti i ljepote u ljudski život koji je uistinu nezamisliv bez umjetnosti. Upravo će o tim, vrlo zanimljivim temama izlagati i raspravljati brojni izlagači iz Hrvatske i inozemstva u sklopu bogatog dvodnevnog programa.
 
I ove godine organizatori su Centar za integrativnu bioetiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i osječka jedinica međunarodne Katedre za bioetiku s brojnim suradnicima i partnerima.

4. Osječki dani bioetike knjiga sažetaka

Utorak, 20 Srpanj 2021
DIDAKTIČKI IZAZOVI IV: FUTURES STUDIES IN EDUCATION
Osijek (Hrvatska), 26. - 27. svibnja 2022. 

HRV                                     EN                                                                

Četvrtak, 23 Svibanj 2019

Od 31. svibnja do 2. lipnja 2019. godine, u Parku prirode Papuk, u Planinarskom domu Jankovac, održat će se 3. znanstveno-stručni skup »Filozofija između znanosti i religije«, a kojemu je ovogodišnja podtema »Sloboda«. Skup suorganiziraju Hrvatsko društvo »Karl Jaspers«, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, Institut za filozofiju u Zagrebu, Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu.

Utorak, 19 Ožujak 2019

DIJETE I JEZIČNI IDENTITET

Svrha je skupa okupiti znanstvenike koji će svojim radom upotpuniti dosadašnje spoznaje o djetetovu jezičnome identitetu, njegovu određenju i razvoju, i to ponajprije u kontekstu suvremenih teorijskih pravaca u (primijenjenoj) lingvistici i književnosti.

Petak, 08 Veljača 2019

The specific theme of the conference is CREATIVITY. The scientific studies of creativity, its relationship with innovation, and the established field of giftedness studies, are of crucial importance to gifted education and talent support due to the explicitly stated national and international educational objectives specifying creativity as the 21st-century skill to be fully developed in everyone. In order to more adaptively respond to the needs of our communities to educate and support their members to display socially productive creative behaviors and innovation in all walks of life, the findings on creativity must be communicated with the public. This conference aims to provide valuable thematically focused research insights on creativity as the most important topic for the education of the gifted.

Petak, 08 Veljača 2019

From Active Childhood to Healthy Aging aims to provide the latest scientific and professional insights, present recent findings and share experiences in exercise and health sciences, with a special emphasis given to the importance of lifelong exercise and the quality of life, highlighting biological, medical and psychosocial factors of quality of life. The Conference covers wide range of topics, including quality of life research, exercise and sport science, physical education, medicine, rehabilitation, healthy aging, psychology, biomechanics and motor control.