Stručni skup pedagoga iz pet slavonskih županija u suorganizaciji Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti

U okviru projektnih aktivnosti voditeljice izv. prof. dr. sc. Snježane Dubovicki, a vezanih uz obilježavanje dvjestote godišnjice rođenja Ivana Filipovića, 10. studenoga 2023. godine u prostorima Gimnazije Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima upriličen je stručni skup za pedagoge u osnovnim i srednjim školama na području Osječko-baranjske županije, Vukovarsko-srijemske županije, Virovitičko-podravske županije, Požeško-slavonske županije i Brodsko-posavske županije na temu Ivana Filipovića. Skup je održan u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, gradom Vinkovci i Vukovarsko-srijemskom županijom. Održano je predavanje izv. prof. dr. sc. Snježane Dubovicki (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti) na temu Ivan Filipović–promicatelj pedagoških ideja. Dr. sc. Pavao Nujić (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti) održao je predavanje na temu Školstvo i društvo u vrijeme Ivana Filipovića. Predavanje su održali i profesori vinkovačke Gimnazije Marko Vujeva i Marijana Bošnjak te ravnateljica Ivana Biljan na temu Gimnazija Vinkovci na početku životnoga puta Ivana Filipovića. Zadnje u nizu predavanja održao je izv. prof. dr. sc. Emerik Munjiza (profesor u mirovini) na temu Ivan Filipović kao inicijator cjeloživotnoga obrazovanja.
 
Tom je prigodom otvorena izložba prikupljene arhivske građe o Ivanu Filipoviću te studentskih i učeničkih likovnih i literarnih radova na temu Ivana Filipovića "Škola" koju su prikupili, digitalizirali, osmislili i predstavili izv. prof. dr. art. Marko Šošić, izv. prof. dr. sc. Emerik Munjiza te Ivan Munjiza, knjižničar u OŠ Velika Kopanica. Neki od materijala su nastali u suradnji četiriju osnovnih škola koje nose ime Ivana Filipovića u Republici Hrvatskoj, a to su OŠ Ivana Filipovića u Osijeku, Zagrebu, Velikoj Kopanici i Račinovcima. Izložbi su se ovoga puta pridružili i likovni i literarni radovi vinkovačkih gimnazijalaca pod vodstvom izv. prof. dr. art. Marka Šošića (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti).
 
Tom je prigodom upriličena i promocija znanstvene monografije “Ivan Filipović - organizator hrvatskoga učiteljstva i reformator hrvatskoga školstva” autora izv. prof. dr. sc. Emerika Munjize i izv. prof. dr. sc. Snježane Dubovicki. O monografiji su govorili ravnateljica Gimnazije M. A. Reljkovića, Ivana Biljan, prof. te autori izv. prof. dr. sc. Emerik Munjiza i izv. prof. dr. sc. Snježana Dubovicki.
 
Skup su pozdravili, uime dekanice Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, prof. dr. sc. Emine Berbić Kolar, prodekanica za razvojno-stručni rad izv. prof. dr. sc. Ksenija Romstein, Gabrijel Šokičić. dipl. iur., pročelnik Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i mjesnu samoupravu; Ivana Biljan, prof., ravnateljica Gimnazije M. A. Reljkovića u Vinkovcima, Luja Zamečnik, prof., predstojnica Podružnice Osijek–viša savjetnica za predškolski odgoj, Agencija za odgoj i obrazovanje, Mirela Skelac, univ. spec. act. soc., viša savjetnica za razrednu nastavu i viša savjetnica za stručne suradnike pedagoge, Agencija za odgoj i obrazovanje, Podružnica Osijek, Kata Piršljin, prof., predsjednica ogranka HPKZ-a Vukovarsko-srijemske županije.

  • Slika 1 - VK
  • Slika 2 - VK
  • Slika 3 - VK
  • Slika 4 - VK