Odluka o dodjeli financijske potpore za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2023. godinu

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske donio je Odluku o dodjeli financijske potpore za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2023. godinu. Temeljem provedenog 2. Javnog poziva za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2023. godinu, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske donio je Odluku o dodjeli financijske potpore za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2023. godinu.
 
Javni poziv provodi se s ciljem promicanja veza i jačanja suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te očuvanja i jačanja nacionalnog identiteta, zaštite prava i interesa hrvatskih zajednica, očuvanja hrvatskog jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine te poticanja hrvatskog kulturnog zajedništva, kao i pomoći ugroženim pojedincima - pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske i povratnicima iz hrvatskog iseljeništva.
 
Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, Sveudilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, odobrena su sredstva u iznosu od 5.500,00 eura ili 41.439,15 kuna za sudjelovanje na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji Heritage and New Horizons: Croatia and Croatians in a Global Context Conference, Sydney, Australija, 8. – 11. veljače 2024. i suorganizaciju međunarodnoga znanstvenoga skupa Sokačka rič. Inicijatorica obiju projektnih aktivnosti i odobrenih prijedloga na javnom pozivu je prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar.