Poticanje aktivnog građanstva kroz međusektorsku suradnju (Fostering active citizenship through intersectoral collaboration)

Dana 17. svibnja 2024. održana je panel-rasprava pod nazivom Poticanje aktivnog građanstva kroz međusektorsku suradnju (Fostering active citizenship through intersectoral collaboration) u prostorijama prezentacijske dvorane Stare pekare. Panel-rasprava bila je dijelom dvodnevnih aktivnosti koje je organizirao Dkolektiv iz Osijeka u suorganizaciji s NECE Labsom. Panelisti su bili: Mario Bajkuša, Forum za slobodu odgoja; Mirko Andrić, OŠ Retfala, Osijek; prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar, dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku. Kao što je samim naslovom panela rečeno, panelisti su predstavljali različite institucije kojima pripadaju te su o temi građanskoga odgoja i obrazovanja progovarali iz svojih uglova gledanja. Panel-rasprava je bila iznimno dobro posjećena, panelisti su bili redom vrlo zanimljivi i autentični, a publika je nakon odrađenog panela imala potrebu postavljati pregršt pitanja.

NECE Labs je neprofitna organizacija kojoj je primarni cilj promicanje i jačanje interdisciplinarne i transnacionalne razmjene u građanskom obrazovanju. Cilj im je prihvaćanje višeperspektivnog pristupa koji se fokusira na bitne građanskim kompetencijama. Omogućavanjem značajnih partnerstava i poticanjem dubinskih rasprava među edukatorima građanskoga obrazovanja, praktičarima i stručnjacima iz različitih disciplina i profesija, potiče se međusobno učenje, razmjena znanja i zajedničko stvaranje inovativnih alata za učinkovito građansko obrazovanje.

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti pokazao se kao vrlo stabilan partner koji je na sva postavljena pitanja imao spreman odgovor te se time iznova etablirao kao vodeća visokoobrazovna institucija u Slavoniji i Baranji, ali i izvan granica naše domovine.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4