Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti suorganizator 3. znanstveno-stručnog skupa „Filozofija između znanosti i religije“

Od 31. svibnja do 2. lipnja 2019. godine, u Parku prirode Papuk, u Planinarskom domu Jankovac, održat će se 3. znanstveno-stručni skup »Filozofija između znanosti i religije«, a kojemu je ovogodišnja podtema »Sloboda«. Skup suorganiziraju Hrvatsko društvo »Karl Jaspers«, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, Institut za filozofiju u Zagrebu, Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu.

Predviđeno je 30-ak sudionica i sudionika, a službeni je jezik Skupa hrvatski. Prema svojoj izvornoj ideji, kako stoji u obrazloženju prošlogodišnjeg (drugog po redu) Skupa, isti je zamišljen kao akademsko okupljanje nastavnika i studenata filozofije s namjerom uključivanja i ostalih filozofski zainteresiranih znanstvenika. U obrazloženju prvog po redu Skupa, održanoga 2017. godine, stoji da je današnji akademski i društveni status filozofije takav da zaslužuje neodgodivo preispitivanje. To se, navodi predsjednik Organizacijskog odbora doc. dr. sc. Boško Pešić, ponajprije odnosi na zanemarivanje važnosti koju filozofija ima u prepoznavanju novih znakova epohe. Upravo iz tog razloga suvremena pitanja i problemi koji zaokupljaju filozofiju, znanost i religiju upućuju na nužnost njihova interdisciplinarnog dijaloga. U takvom ozračju nesporno je moguće dobiti jasniju sliku i s obzirom na izazove s kojima se suočava današnje hrvatsko društvo. Vodeći računa o svemu tome, organizatori su najavili prošlogodišnju podtemu Skupa koja u svom naslovu ispituje mogućnosti dijaloga jezika filozofije, religije i znanosti. Ove pak godine Skup okuplja studente, doktorande i nastavnike filozofije iz Beograda, Osijeka, Perugie, Rijeke, Zadra i Zagreba oko teme »Sloboda«.

Knjižica sažetaka